страница_глава_бг

Производи

Paeoniflorin CAS бр. 23180-57-6

Краток опис:

Paeoniflorin доаѓа од коренот на Paeonia, коренот на божур и коренот на виолетовиот божур на Paeoniaceae.Paeoniflorin има ниска токсичност и нема очигледни несакани реакции во нормални услови.

Англиско име: Паеонифлорин

МолекуларнаWосум: 480,45

EвнатрешенAизглед: жолтеникаво кафеав прав

SнаукатаDоддел: биологија                         

Fпринос: Животна наука


Детали за производот

Ознаки на производи

Суштински информации

Исто така познат како пајонифлорин, тој е пинански монотерпен горчлив гликозид изолиран од црвен божур и бел божур.Тоа е хигроскопски аморфен прав.Постои во корените на Пајонија, божур, пурпурен божур и други растенија на Ranunculaceae.Токсичноста на овој кристал е многу мала.

[хемиско име]5бета-[(Бензоилокси)метил]тетрахидро-5-хидрокси-2-метил-2,5-метано-1H-3,4-диоксациклобута[cd]пентален-1алфа(2H)-ил-бета-D-глукопиранозид

[молекуларна формула]C23H28O11

【CASбр23180-57-6

Чистота: над 98%, метод на откривање: HPLC.

[извор]корените на Paeonia albiflora pall, P. suffrsticosa Andr, P. delarayi Franch, растение од Ranunculaceae, содржината на radix paeoniae Rubr е најголема.

[Спецификација]10%, 20%, 30%, 50%, 90% , 98%

[АактивенIсостојка ] Вкупни глукозиди на Пајонија (TGP) е општото име на пајонифлорин, хидрокси пајонифлорин, пајонифлорин, албифлорин и бензоил пајонифлорин, кој накратко се нарекува ТГП.

Физички и хемиски својства

Тоа е хигроскопски аморфен Тан прав (90% е бел прав)[α] 16D-12,8. (C = 4,6, метанол), тетраацетатот е безбоен ацикуларен кристал, точка на топење: 196 ℃.Пајонифлоринот е стабилен во кисела средина (pH 2 ~ 6) и нестабилен во алкална средина.

Одредување на содржината

Општо земено, методот 1 и методот 2 може да се користат и за откривање.Методот 1 најдобро се користи за производство на висока содржина, што може да му помогне на персоналот во процесот подобро да ја процени чистотата на производите.Референтната супстанција лесно се распаѓа по растворањето.

1. Утврдено е со течна хроматографија со високи перформанси (Додаток VI г).Хроматографските услови и соодветноста на системот беа тестирани со силика гел врзан со Octadecyl silane како филер;Како подвижна фаза се користеше ацетонитрил-0,1% раствор на фосфорна киселина (14:86);Брановата должина на откривање е 230 nm.Бројот на теоретски плочи пресметан според врвот на пајонифлорин не треба да биде помал од 2000. Подготовка на референтниот раствор: прецизно измерете соодветна количина референтен раствор на пајонифлорин и додадете метанол за да се подготви 60% пајонифлорин на 1 ml μ G раствор.

2. Да се ​​подобри методот на одредување на пајонифлорин во Radix Paeoniae Alba.Методи: беа споредени методите во кинеската фармакопеја и подобрените методи.Мобилната фаза беше метанолна вода (30:70), а брановата должина на откривање беше 230 nm.резултат;Линеарната врска на овој метод е добра (r = 0,9995).Просечното закрепнување е 101,518%, а RSD е 1,682%.Заклучок: подобрениот метод е едноставен и прецизен, што може да ја намали токсичноста на органските растворувачи за луѓето и загадувањето на животната средина и да обезбеди референтна основа за определување на пајонифлорин во пракса.

Метод на одредување

Определување на пајонифлорин со HPLC

Опсег на примена:овој метод користи HPLC за одредување на содржината на пајонифлорин во таблетите Guizhi Fuling.

Методот е погоден за пилула Guizhi Fuling.

Принцип на метод:ставете го тест примерокот во конусна колба, додадете соодветна количина разреден етанол за екстракција со ултразвук, изладете го, добро протресете го, филтрирајте го, филтратот влегува во течниот хроматограф со високи перформанси за хроматографско раздвојување, користете го детекторот за апсорпција на ултравиолетови за да откриете апсорпциона вредност на пајонифлорин на бранова должина од 230 nm и пресметајте ја неговата содржина.


  • Претходно:
  • Следно:

  • Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја